Вторник, 20 Ноември 2018 16:27

Коензим Q10 и ползите за вашето здраве

Какво е Коензим Q10?

Коензим Q10 е ензим, който присъства естествено в почти всички клетки на тялото и се намира най-вече в митохондриите, подразделение на клетката обградено с мембрана, която има своя собствена специфична функция. Митохондриите играят ключова роля в преработването на енергията от храната, която ядем, и участва в аеробното клетъчно дишане, което генерира енергия под формата на aденозин трифосфат. 95% от енергията в тялото се генерира по този начин, така че Коензим Q10 е от голяма полза на органи, които имат най-висока енергийна нужда - сърцето, черния дроб и бъбреците. 

Коензим Q10 е от съществено значение за здравето на сърцето, понижаването нивата на холестерола и кръвното налягане, но освен това има много други ползи. 

Поддържа сърцето здраво 

Установено е, че при хора със сърдечна недостатъчност се наблюдава дефицит на Коензим Q10. По тази причина плазмените концентрации на Коензим Q10 също се използват като показател за смъртност при сърдечна недостатъчност. Също така, окисляването на циркулиращият LDL-холестерол (така наречения “лош холестерол”) се счита за основна причина в причиняването на инфаркти и инсулти. Убиквинол (форма на Коензим Q10) в човешкия LDL-холестерол осигурява защита срещу процеса на окисляване, което води до по-здраво сърце. 

Предотвратява мигрена 

Резултати от изследвания показват значително облекчаване на мигрената с 50% при хора приемали Коензим Q10 за период от три месеца. 

Увеличава енергия 

Проучванията показват, че Коензим Q10 помага за приток на енергия, дори при хора които страдат от синдрома на хроничната умора. Тъй като хронична умора е симптом на митохондриална недостатъчност, Коензим Q10 предоставя енергията, от която тялото и митохондриалните  клетки се нуждаят. Набавянето на енергия зависи от приеманото количество Коензим Q10. 

Понижава кръвното налягане

Коензим Q10 е изключително полезен за хората страдащи от високо кръвно налягане, като понижава кръвното налягане без вредни странични ефекти.

Намалява възпалението 

Известно е, че в комбинация с витамин Е, Коензим Q10 може да намали значително възпалението и оксидативния стрес, които участват в развитието на съдови заболявания. 

Коензим Q10 може да не е толкова ефективен самостоятелно. Затова не забравяйте да комбинирате вашите хранителни добавки със здравословна диета, намаляване на стреса, както и физически упражнения. Наслаждавайте се!