Блог

Лецитин - какво не знаем за него?

10.10.2018 г.
Лецитин - какво не знаем за него?

Лецитинът е мастно вещество, открито в някои растения, но също така се произвежда от човешкото тяло по естествен път. Лецитинът може да се набави от растителни и животински източници, както и от хранителни добавки. Тялото се нуждае от лецитин, за да функционира правилно, защото лецитинът участва във важни функции, които допринасят за цялостното здраве. 

Източници на Лецитин

Много растения съдържат лецитин, включително соята, от която се извлича голямо количество лецитин. Човешкото тяло също произвежда по естествен път лецитин в черния дроб. Въпреки това, трябва да приемаме допълнително лецитин от храната, за да поддържаме оптимално здраве, но много хора не консумират достатъчно лецитин чрез храната и трябва да приемат добавки.  

Обмяна на веществата

Лецитинът е фосфолипид, който клетъчните мембрани изискват за да функционират правилно, като ги прави по-гъвкави и пропускливи. Заради това си свойство, лецитинът улеснява обмяната на хранителни вещества в клетките. Химикали от екологични замърсители, тежки метали, пестициди и т.н., причиняват втвърдяване на клетъчната мембрана. 

Лецитинът и мозъчната функция

Лецитинът е известен с това, че е " храна за мозъка “. Той помага на мозъчните клетки да се развиват и участва в предаването на нервните импулси в мозъка, така подобрява паметта. Подобрената памет е знак за цялостното състояние на мозъка, включително ориентация и когнитивни процеси на мислене. 

Здрав черен дроб

Черният дроб произвежда не само лецитин, но и го изисква, за да функционира правилно. Лецитин спомага за възстановяването на клетките на черния дроб.  

Лецитинът се характеризира с високо съдържание на мастни киселини. Тези мастни киселини са рне само от омега- 3, (намирани в рибеното масло), но и много други. Мастното съдържание на лецитинът спомага за усвояването на мастноразтворими витамини като витамин А, D, E и K, като улеснява разграждането и усвояването на хранителните вещества.