Блог

Какво е Витамин Е?

05.12.2018 г.
Какво е Витамин Е?

Витамин Е е общото наименование на "токоферол" и е наличен в четири различни форми. Това е мастноразтворим антиоксидант, който може да се получи само като хранителна добавка. Най-широко известни ползи за здравето на витамин Е са защита срещу токсини, като замърсяването на въздуха, предменструален синдром, очни заболявания като катаракта, неврологични заболявания и диабет.

Ползите за здравето на витамин E идват от неговите антиоксидантни свойства. Антиоксидантите премахват свободните радикали - нестабилни съединения, които увреждат клетъчната структура. Нивата на устойчивост към радикалите се подобряват, когато витамин Е се набавя в организма. Друго важно предимство на витамин Е е, че спомага за намаляване на холестерола и риска от развитие на рак.

Витамин E спомага за разреждането на кръвта, което е още една съществена полза за здравето. С други думи, това предотвратява слепването на тромбоцитите. Високите нива на витамин Е  благоприятстват за намаляване на риска от слънчев удар и коронарна сърдечна болест или разстройство.

Друга известна полза за здравето на витамин Е е грижа за кожата и косата. Благодарение на своите антиоксидантни свойства, витамин Е стимулира циркулацията на кръв към кожата на главата. Витамин Е помага за облекчаване на умората и укрепват стените на капилярите, докато подхранва клетките.

Още една чудеснa полза на витамин Е е, че маслото може да се използва за лечение на белези, акне и бръчки, защото ускорява регенерацията на клетките. Това създава ефект на анти-стареене, което прави кожата по-млада.

Очаквайте повече за ползите от Витамин Е в следващите публикации!  


Препоръчваме