Блог

Ленено масло или Рибено масло - ВИЕ решавате!

03.07.2018 г.
Ленено масло или Рибено масло - ВИЕ решавате!

Има три основни типа на Oмега-3 мастни киселини, които се приемат с храната и се използват от тялото - Aлфа-линоленова киселина (АЛК), Eйкозапентаенова киселина (ЕПК) и Докозахексаенова киселина (ДХК). Повечето АЛК се консумира в храната от растителни източници като ленено семе и други ядки и семена. Тялото използва някои витамини, минерали и генетично-контролирани ензими да преобразуват АЛК в ЕПК и в последсвие в ДХК. ЕПК и ДХК може да се консумира директно. Най-високи концентрации на EПК и ДХК са намерени в студеноводна риба като сьомга, треска, риба тон и херинга. ЕПК и ДХК са двата вида на Омега-3 мастни киселини, които имат важна роля в клетъчното сигнализиране, възпалителни процеси и други телесни процеси основни за здравето.

Кое е по-добрo? Ленено масло или рибено масло? Ако сте строг веган или вегетарианец, няма съмнение за правилния отговор: ленено масло. Но ако сте загрижен предимно за получаване на Омега-3 есенциални мастни киселини, отговорът е рибеното масло. Ето някои неща, които трябва да знаете за лененото масло и рибено масло.

Приемът на ленено/то/ масло чрез добавки има някои реални ползи.

Докато рибеното масло съдържа Докозахексаенова киселина (ДХК) и Ейкозапентаенова киселина (ЕПК), лененото масло съдържа Омега-3 мастн/и/ киселин/и/, наречен Алфа-линоленова киселина (АЛК), която тялото използва, за да направи ДХК и ЕПК. Ако консумирате лененото масло като източник Омега-3, няма начин да предозирате с Омега-3.

От друга страна, предозиране с Омега-3 мастните киселини е много рядко явление. Докато всички ние трябва да се консумираме балансирано Омега-3 мастни киселини и Омега-6 мастни киселини, повечето от нас консумират 20-60 пъти повече Омега-6 от Омега-3. Твърде много Омега-3 обикновено не е проблем!

Дори ако взимате рибено масло, тялото ви се нуждае и от АЛК, за да се направят и други видове мастни киселини, използвани за производството противовъзпалителни хормони. Можете да получите АЛК от ленено масло, масло от конопено семе, бадеми, орехи, и просто трябва да поддържате мастните си киселини в баланс. Два или три пъти на седмица е достатъчно. В същото време трябва да приемате ДХК и ЕПК всеки ден.

Лененото масло се конкурира с други основни хранителни вещества.

Човешкото тяло се нуждае от Омега-3 мастни киселини в лененото масло (Алфа-линоленова киселина), за да произведе противовъзпалителни хормони. То също така се нуждае от Омега-6  мастнате киселина алфа-линолова киселина, за да произведе  про-възпалителни хормони, които активират имунната система, убиват раковите клетки, и спират на кървенето. Алфа-линоленова киселина и Алфа-линолова киселина се конкурират за ензими, необходими, за да ги промените в необходимите хормони и регулаторни вещества. 

Ленено масло или Рибено масло - вие решавате!!! 

Предимство на Рибено масло 

ДХК и ЕПК са вече налични. Няма нужда да се превръщат от АЛК, както при ленено масло. Така е необходимо по-малко количество.

Предимства на Ленено масло

Вегитариански и вегански продукт.

Вашето тяло се нуждае АЛК, която се използва да се направят и други необходими мастни киселини, които не се получават от рибено масло.

Никога не прекалено много, без странични ефекти. Вашето тяло обработва ЕПК и ДХК в умерени дози.

Браво на момичетата. Жените по-лесно преобразуват ЕПК и ДХК. И след менопаузата жените реагират още по-добре на ленено масло.

Вие решавате!

Ако търсите ползи за оптимално здраве, обаче, е хубаво да използвате и двете - ленено масло и рибено масло.