Блог

10 невероятни ползи на Чесън!

25.11.2018 г.
10 невероятни ползи на Чесън!

Чесънът е известен като естествено средство, което отдавна се използва като спомагателно средство за различни заболявания. Той се набавя лесно, като в повечето страни се консумира варен или пресен. Чесънът може да се употребява както включен в храната, така и на праь или под формата на хранителни добавки, но важното е да се употребява ежедневно.

Ако сте любопитни да разберете как може да се използва чесън за поддържане на вашето здраве, седнете и прочетете нашите 10 невероятни ползи за здравето на Чесънът!

  1. Чесънът укрепва имунната система, както и помага при борбата с гръдни инфекции и кашлица. През зимните месеци Чесънът е чудесна добавка за стимулиране на имунната система и отблъскване на настинки и грип.
  2. Чесънът съдържа високи нива на йод, което спомага при хипертиреоидно състояние на щитовидната жлеза.
  3. Изследванията показват, че Чесънът може да бъде от полза за здравето на дихателната и кръвоносната система по няколко различни начина. Нека да ги изброим: той може да помогне при високо кръвно налягане, при натрупва плака по стените на кръвоносните съдове, за намаляване на висок холестерол и артериално втвърдяване. Тези ползи могат да се дължат на производството на газа сероводород, който се произвежда, когато червените кръвни клетки приемат серни съединения от Чесън.
  4. Чесънът е чудесен източник на антиоксиданти, които играят важна роля за нашето здраве. Доказателствата са разнообразни, но има някои изследвания в подкрепа на потенциалните ползи на Чесъна. Една от ползите му е, че  може да се благоприятства здравето на кожата, тъй  може да убива  бактериите, които понякога са причина за акне.
  5. Чесънът има противовъзпалителни свойства. Основното вещество в Чесънът е алицин, сяросъдържащо съединение, което е естествен антибиотик. ПрезПървата световна война войници са използвали счукан чесън върху инфектирани рани. Ако решите да вземете чесън под формата на таблетка, не забравяйте да използвате капсули. Процесите, използвани за създаване чесън таблетки унищожават алицинът.
  6. Чесънът е чудесен източник на витамин В6, който е необходим за здрава имунна система и ефективен растеж на нови клетки. Витамин B6 също може да помогне при промени в настроението и подобряване на вашия весел нрав!
  7. Чесънът спомага за регулиране на кръвната захар, тъй като повишава нивото на инсулин в кръвта.
  8. Някои изследвания показват, че антибактериалните свойства на чесъна могат да помогнат за предотвратяване на хранителни отравяния.
  9. Едно проучване показва, че комарите очевидно мразят Чесън - голяма новина за хората, които са фенове на природни репеленти. Може да се прилага Чесън директно върху кожата  или просто да се съхраняват чеснови сколидки  наблизо, за да  ви опази от комари.
  10. Ето  една народна приказка - ако ви се появи херпес, може да приложите счукан Чесън директно върху засегнатата област. Противовъзпалителните му свойства могат да ви помогнат да се чувствате по-добре и да се намали подуването на раната. Някои казват, че приемането на добавки Чесън също могат да помогнат за предотвратяването му и да се отървете от херпеса по-бързо.

Препоръчваме