Блог

7 природни средства за борба с пролетната алергия!

04.02.2019 г.
7 природни средства за борба с пролетната алергия!

Благодарение на промените в климата, всеки сезон на алергии е най-лошият сезон. По-високите нива на въглероден диоксид в атмосферата водят до произвеждането на по-мощен и алергичен прашец, в същото време по-високите температури водят до по-дълги алергийни сезони. Това със сигурност е добър знак за птиците и цъфтежа на черешите, но ако страдате от пролетните алергии ще ви направи нещастни. Добрата новина е, че физическо облекчение на алергията е на една ръка разстояние. Взимай си количка за пазаруване и се запаси с тези естествени средства против алергия:

# 1: Алергените могат да накарат някои клетки в организма да произвеждат хистамин, който е отговорен за обикновените сезонни оплаквания като сълзене, излишна слуз и хрема . Добавянето на витамин C спомага за намаляване на образуването на хистамин в сравнение с типичните средства, които работят чрез подтискане на хистамина, след като е произведен. Изследователи са открили, че около 500 милиграма  витамин С на ден може да облекчи симптомите на алергия. Най-добри резултати могат да бъдат постигнати при прием с биофлавоноиди до 2000 мг дневно, за имунната подкрепа.

# 2: Каротеноидните пигменти /като бетакаротин/ могат да помогнат в борбата за облекчаване на алергичните симптоми.

# 3: Коприва

Като говорим за естествени средства за борба с алергията не можем да не споменем  копривата. Тя помага да се потуши възпалението при симптоми на алергия. Копривата съдържа хистамин, вещество, което се произвежда от тялото по време на алергична реакция, така че тя ви помага да придобиете толерантност. Най-добрата форма за прием на коприва е меки желатинови капсули. Продължителната употреба на прясната билка не е препоръчителна, тъй като тя може да изчерпи калиевите запаси в тялото ви.

# 4: Бъзак

Имунно укрепване с бъзак често е приветствано като природно лечение на грип, но също така служи като природно средство за облекчаване на алергиите. Основен източник са флавоноидите в плода.

# 5: Лукът и чесънът

Кверцетин е другото тайно оръжие на природата, което помага в борбата с алергии, тъй като действа като антихистамин. Лукът и Чесънът са богати на кверцетин, както и ябълките. Приема на кверцетин и биофлавоноиди може да бъде от полза не само за вашата диета, но може и да спомогне за намаляване на появата на сълзене или сърбеж в очите, астма и сенна хрема. За оптимален ефект го приемайте в съчетание с витамин С.

# 6: Магданоз

Според някои проучвания, магданозът потиска секрецията на алерго-индуциращ хистамин. 

# 7: Здравословните видове масла са необходими за формирането на всяка клетка в тялото, като EPA и DHA - компонентите на есенциални мастни киселини.Тъй като те са противовъзпалителни средства, те са полезни при профилактика на сърдечно-съдовата система, но те също имат благотворен ефект върху холестерола, овлажняване на кожата, чревната функция и дори и сенна хрема. Прием на рибено масло в дози 2000 - 6000 мг дневно с храната е препоръчителен за най-добри резултати.