Блог

Витамин Е - защо е важен?

05.04.2018 г.
Витамин Е - защо е важен?

Витамин Е е общ термин за тези съединения: токофероли и токотриеноли.

Има много ползи за здравето от приема на витамин Е, който дори играе важна роля в механизмите на клетъчното сигнализиране.

Някой от вас са чували за действието на витамин Е за предотвратяване на преждевременно стареене. За да сме наясно с ползите от приема на витамин Е трябва да знаете неговия механизъм на действие. Тук можете да намерите някои от ползите на Витамин Е.

Антиоксидант

Витамин Е има антиоксидантни свойства, които се дължат на неговата способност да се свързва с реактивни кислородни видове. Окисляването се извършва, когато електроните се губят и се прехвърлят на други съединения. Това са поредица от реакции, които са много вредни за клетките като свободни радикали се образуват постоянно. Те по-късно образуват други съединения, които на свой ред се подлагат на окисление. Със свободните връзки, които присъстват в молекулярната структура на витамин E, той се свързва с електроните и така предотвратява окислението на някои важни молекули в нашето тяло.

Здрава кожа

Със своята активна роля като антиоксидант, Витамин Е често присъства като активна съставка в козметични продукти. Забелязвате ли как витамин Е се рекламира за постигане на здрав вид на кожата? С ролята, която има за предотвратяване на образуването на реактивен кислород, той запазва кожата здрава чрез намаляване на въздействието на някои вредни окислителни процеси. Това води до здрава и свежа кожа.

Токофероли

Друго свойство на витамин Е, освен че е антиоксидант, е  участието му в клетъчната сигнализация или генна регулация. Това помага при производството на някои белтъчини, ензими или хормони в тялото ни. 

Обостряне на зрението

Витамин Е също може да спомогне за намаляване на риска от катаракта и други свързани с възрастта дегенерации на макулата, които могат да причинят слепота. За възрастни, витамин Е добавки могат да служат и като превантивна мярка.