Блог

Красива кожа през лятото

03.07.2018 г.
Красива кожа през лятото

Юли е месецът, в който слънцето е най-силно и трябва да се погрижим за състоянието на кожата. Mного от нас обичат да ги галят слънчевите лъчи, и в същото време няма съмнение, че прекомерното излагане на слънце може да доведе до увреждане на кожата и ускореното ѝ стареене. За щастие, има стъпки, които можете да предприемете, за да защитите кожата си и дори се поправят щетите от лоши слънчеви навици от миналото.

Насоки как да предпазим кожата от слънцето:

В разумни дози, слънчевата светлина подпомага естествения имунитет, насърчава растежа и заздравяването на кожата, стимулира "щастливия" хормон серотонин. Излагането на слънчева светлина в продължение на 15 или 20 минути на ден дава възможност на организма да произвежда витамин D и помага за синтеза на пигмента меланин, естествен слънцезащитен крем на кожата.

Важно е да бъдете предпазливи, когато се излагате на слънце и да не го отбягвате напълно, освен ако имате състояние, което изисква от вас да не се излагате на слънце. Постепенно може да удължавате престоя си на слънце до един час на ден, като избягвате основните часове между 10 ч и 15:00, когато слънцето е най-жарко и съответно – опасно за кожата Ви. Винаги внимавайте, по време на пиковите часове, като се покривате с леки дрехи и ако решите да сте на слънце тогава, използвайте слънцезащитен крем.

Как да се храним, за да защитим кожата си:

Някои хранителни навици могат да подобрят външния вид на кожата Ви. Намаляване на наситените мазнини, които се намират в месото и млечните продукти; увеличаване на есенциалните мастни киселини чрез редовна консумация на риба, ядки, авокадо и зехтин; увеличаване на приема на червени или оранжеви плодове и зеленчуци, богати на антиоксиданти (наречени флавоноиди) може да намали риска от изгаряне на кожата и да допринесе за подобряване на външния вид на кожата Ви.

Изследвания показват, че има връзка между стареенето на кожата и излишната захар и прости въглехидрати. Тези храни причиняват повишаване на кръвната захар и нивата на инсулина, които причиняват възпаление и допринасят за появата на бръчки и стареене. Стабилни нива на инсулин могат да се поддържат от балансирано хранене със здравословни мазнини, протеини и ниско гликемични въглехидрати (овес, боб, сладки картофи, зелени зеленчуци, или ръж) при всяко хранене и лека закуска. Перфектните обяд и вечеря трябва да съдържат една трета салата (със зехтин), една трета гриловани, задушени, печени или запържени зеленчуци и една трета постен протеин (около размера и ширината на Вашата педя).

Хранителни добавки за здрава кожа:

Има хранителни вещества - добавки, които можете да приемате, за да запазите кожата си здрава и красива.

  1. Витамин С е мощен антиоксидант и спомага за синтеза на колаген. От съществено значение за възстановяването на тъканите и здрава имунна реакция, типичната доза е 500-3000 мг на ден.
  2. Цинкът е антиоксидант от съществено значение за възстановяването на тъкани и рани. Стремете се към 15-50 мг на ден, но не повече от 100 мг.
  3. Витамин Е е друг антиоксидант, който може да помогне за намаляване вредното влияние върху кожата.
  4. Витамин А има роля в поддържането на добрия вид на кожата.
  5. Омега 3 мастни киселини са естествени противовъзпалителни и силно овлажняващи средства за кожата. Освен това те са полезни за сърцето, мозъка и очите. Идеалното количество е 2-4 грама на ден.

Хранителни добавки, спомагащи за възстановяване на увредена кожа:

  1. Коензим Q10: Доказано е, че CoQ10 може да намали появата на бръчки, както и да подобри устойчивостта на кожата срещу окислителния стрес на UV радиация и когато се прилага дългосрочно, може да намали появата на пачи крак.
  2. Витамин C: Витамин С може да увеличи производството на колаген в кожата, подпомага растежа на клетките на кожата и подпомага регенерацията на кожата.
  3. Витамин A: Актуални продукти, съдържащи естествени форми на витамин А (ретинол, ретиналдехид) или производни на витамин А (наречени ретиноиди) са полезни за увредена от слънцето кожа. Тези продукти също забавят процесите на стареене. Витамин А е ефективна и добре толерирана хранителна добавка за фотоувредена кожа на лицето и намалява фините и големи бръчки, акне, чернодробни петна и грапавост на повърхността.

Не забравяйте да пиете вода!

Най-важният компонент в арсенала на кожата за лятото е обратна осмоза на водата. Можем да се дехидратираме много бързо на слънце, което може да ни накара да изглежда по-възрастни много бързо. Пийте най-малко два литра вода всеки ден, и още повече, ако тренирате.

В желанието си към ежедневна грижа за добро здраве, Фитофарма ЕООД разработи продукта Фитодермин, съдържащ висококачествени съставки за поддържане на здрава и красива кожа през всеки сезон!

Нека се подготвим за лятото!