Блог

Витамин D и зимната умора

06.01.2019 г.
Витамин D и зимната умора

Зимна умора е състояние, при което хората изпитват потиснатост през същия сезон всяка година. Има много различни мнения, но въпреки това общото мнение е, че зимната умора се дължи, частично, на чувствителност към светлината, биохимични реакции в мозъка, и дефицит на Витамин D.

Симптомите на сезонната умора могат да имитират тези на голямо депресивно разстройство и могат да включват намалена енергия, повишен апетит, повишена нужда или желание за сън, загуба на интерес към обикновено приятни занимания или изпълнение на дейности, глад за въглехидрати, раздразнителност и наддаване на тегло.

Въпреки че, сезонни разстройства могат да възникнат по време на който и да е сезон, за нашето георафско положение е най-често срещана от късната есен до ранна пролет, когато времето се характеризира с по-къси дни, намалена слънчевата светлина, ниски температури и прекарване на повече време на закрито.

Витамин D е известен като "хормон на слънчева светлина", защото хората го произвеждат в отговор на излагането на кожата на ултравиолетова светлина на слънцето. При ограничено излагане на слънчева светлина, нивата на витамин D намаляват, което води до дефицит в организма.

Как дефицита на Витамин D води до наддаване на тегло?

Едното обяснение е еволюцията. За древните ни предци, излагане на слънчева светлина е основният източник на витамин D. Неговото ниво е било по-високо през лятото, когато хората  са прекварали повече време на открито в лов и събиране на храна, и по-ниско през студените зимни месеци, когато доставката на храна е ограничена и те са влизали в режим  на псевдо-хибернация. Физиологично, ниски нива на витамин D може да са сигнал за организма да се измести в зимно метаболитен модел, характеризиращ се със складиране на мазнини и повишаване на теглото, което е наложително за оцеляването на нашите палеолитни предци. 

Друга причина е мозъчната биохимия. Витамин D повишава серотонина, вещество в мозъка, отговарящо за чревни движения, настроението, глада, и сън. Когато нивото на серотонин се понижи, настроението ни се влошава и телата ни често изпитват глад като средство за увеличаване на нивата на серотонин. Въглехидратите, както и кофеина и никотина, временно повишат нивата на серотонин в мозъка и водят до временно повишение на настроението ни. За съжаление, тялото в крайна сметка привиква към повишените нива на серотонин и глада се засилва. Освен натрупването на мазнини в коремната област, други признаци на недостиг на витамин D са депресия, хронична мускулно-скелетна болка, чести респираторни инфекции, инфекциозни заболявания, и някои автоимунни заболявания.

 

От колко витамин D се нуждаем?

 

За правилно функциониране, човешкото тяло използва около 3000-5000 международни единици (IU) витамин D дневно. Въз основа на тази цифра, се препоръчва прием на поне 5000 IU  витамин D за здрави възрастни.

 

Какво можете да направите, за да преборите сезонната депресия? Проверете нивото на витамин D в организма си. Това може да стане чрез кръвен тест. Нивото на  25-хидрокси  витамин D е най-точният начин за измерване на количеството на циркулиращия в организма витамин D. За оптимално здраве се препоръчва 50 нг / мл.

Много е трудно да се набавят адекватни нива на витамин D само чрез храненето.  При хора с недостатъчно излагане на слънчева светлина, набавянето на витамин D3 чрез хранителни добавки е необходимо. При дефицит на Витамин D, препоръчителната доза на хранителните добавки е от 400 IU до 600 IU дневно. Витамини от група В, както и калций и магнезий набавяни чрез храненето или добавки са необходими кофактори за усвояването на витамин D и синтеза на серотонин.

 

Ограничете приема на кофеин и рафинирани въглехидрати като хляб, макаронени изделия и десерти. Те могат да повишат настроението ви временно, но могат и да намалят чувствителността на вашия организъм за серотонин и с течение на времето и да доведе до глад и повишаване на теглото.