Блог

5 съветa за силна имунна система през зимата

10.12.2018 г.
5 съветa за силна имунна система през зимата

Знаем, че имунната система играе роля в отблъскването на инфекциозни заболявания, но много от вас може да не знаят колко важен съюзник наистина е при защита от чужди нашественици, като бактерии, паразити, гъбички, вируси и други патогенни микроби.

Ако вие сте един от хилядите, които се разболяват всяка есен и зима, тази статия е за вас. Вероятно знаете, че да си болен НЕ е неизбежна част от смяната на сезоните и със сигурност познавате една шепа хора, които на пръв поглед никога не се разболяват - може би те работят в офиса или дори споделят вашия дом? Тези хора са в състояние да избегнат заболяване не защото те не са изложени на микроби, а защото имунната им система е устойчива. 

Не се разболявайте просто защото сте изложени на микроби!

Има често срещано погрешно схващане, че ако боледувате от грип това е, защото сте били изложени на вируса на грипа, докато колегата от офиса остава здрав, защото той не е бил. Истината е, микробите са буквално навсякъде, въпреки че предпазливо вземате мерки, за да ги избегнете, като миете ръцете си, е наивно да се мисли, че можете да ги избегне изцяло.

Но това не е наистина голям проблем, ако сте здрави, защото тялото ви е устроенo, за да се справя с това излагане на патогени и ще ви предпази от заболяване ако имунната ви система е силна.

В действителност, нови изследвания разкриват, че когато 17 здрави хора са били изложени на грипния вирус, само половината от тях се разболели. Всички те имат активен имунен отговор, но дават различни резултати, като някои се разболяват, а други проявяват само симптоми като кихане и хрема. Затова изследователите заключават, че отговорът на имунната система към грипния вирус е по-важен фактор, за това да се или да не се разболеете, вероятно още по-важeн, отколкото едно излагане на вируса. Те посочват:

"Излагането на грипните вируси е необходимо, но не достатъчно, за здрави хора да развиват симптоматично заболяване. Отговорът на имунната система е важен фактор за развитието на болестта. “

Какво можете да направите, за да засилите имунната си система преди промяната на сезоните?

 

1. Набавяйте си антиоксиданти

Антиоксидантите са един от най-добрите начини за ограничаване на свободните радикали в тялото, като същевременно оптимизира имунната система. Опитайте да включите разнообразни плодове и зеленчуци в диетата си, тъй като това ще ви донесе също широк спектър от антиоксиданти, което е важно, тъй като всеки антиоксидант е с малко по-различно въздействие върху имунната система.

Например, витамин С и витамин Е спомагат имунната система да работи в пълния си потенциал за неутрализиране на свободни радикали, при преобразуване в техните биологично активни форми.

Каротеноидите, които се съдържат в много плодове и зеленчуци като сладки картофи, пъпеш, праскови, тиква и други, въздействат положително на имунната система в много аспекти на имунната функция. Микроелементът селен, съдържащ се в бразилските орехи, риба тон, говеждо месо, птиче месо, слънчогледово семе и пшеничен зародиш, спомага за предотвратяване на клетъчно увреждане от свободните радикали, също участва в поддържането на имунната система. 

 

2. Витамин D - “слънчевият витамин”

Витамин D помага за активацията на имунната система. В действителност, изследване, публикувано миналата година разкри, че когато тялото е изложено на патоген, Т-клетките (вид бели кръвни телца, които са от ключово значение за функцията на имунната система) се простират върху рецептор за витамин D. Ако не разполагат с достатъчно витамин D, Т-клетките няма да могат да бъдат активирани и имунната ви система няма да бъде в състояние да предприеме съответните действия.

Много американци страдат от дефицит на витамин D, така че има смисъл да се изследват нивата в организма, за да се гарантира, че си здрав. Витамин D може да бъде набавен от безопасно излагане на слънце, обогатени храни и / или хранителни добавки.

 

3. Упражнения

Редовната тренировъчна програма е много повече от загуба на тегло и изграждане на мускулна маса. Физическата активност, дори и само бързо ходене, може да заздрави имунната ви система. 

Изследванията показват, че възможността човек, който тренира да настине е два пъти по-малка в сравнение с тези, които не го правят. Дори и да настинат, техните симптоми са два пъти по-леки. 

 

4. Контролирайте нивото на стреса

Хроничният стрес има въздействие върху способността на тялото да се бори с инфекциите по редица начини, включително и значително намалява ефективността на имунната система. Когато сте под стрес е по-вероятно да се храните лошо, да имате проблеми със съня и да прибегнете до други нездравословни средства, като прекомерна консумация на алкохол, който може всичко допълнително да отслаби имунната реакция. Клетъчният имунитет всъщност се увеличава заедно с нивото на оптимизъм на човек, така че е важно да имате една шепа трикове зад гърба си за да се борите с чувството на тревожност, претоварване, или притеснение. В тази насока разходка, четене на книга, срещи с приятели, забавленията, са най-подходящото оръжие за борба със стреса.

 

5. Сън

Липсата на сън ще отслаби имунната ви система. Изследванията показват, че рискът се повишава значително, ако спите по седем часа вместо осем на нощ, и колкото по-малко спим, толкова по-вероятно е да отслабне имунната защита.

 

Ако имате проблеми със съня и нивото на стрес в ежедневието ви, нашите продукти Антистрес и Жълт кантарион са изключително ефектинтивни съюзници при борбата с тях.