Блог

Първа помощ при слънчев или топлинен удар

07.08.2018 г.
Първа помощ при слънчев или топлинен удар

Освен като сезон на приятните емоции, лятото е известно и с някои негативни свои проявления.

Едни от тях са слънчевият и топлинният удари. Разликата между тях е в това, че топлинен удар може да се получи не само при продължително излагане на слънце. Появата му не се ограничава в конкретна възрастова група, а е породена от работата в топли, непроветриви помещения с висока влажност на въздуха. Най-застрашени от слънчев удар пък са възрастните хора и децата, както и хората със сърдечносъдови заболявания. Специалистите напомнят, че за да се ограничат слънчевите удари,  трябва да се стои на сянка, особено в обедните часове, да се избягва пряката слънчева светлина, да се носят шапки в града и да ползва чадър на плажа, да се носят памучни и леки дрехи, да се пият повече течности, да не се употребява алкохол през деня, да се избягва физическото натоварване, а летуващите на морето да не стоят на плажа между 11 и 14 часа.

Важно е да се знае също, че признаците на слънчев и топлинен удар са сходни, затова не ги подценявайте. В такива ситуации налице са главоболие, зачервяване на лицето, обилно изпотяване, ускорено и затруднено дишане, отпадналост, гадене или повръщане, световъртеж и бучене в ушите. При по-тежки форми настъпват загуба на съзнанието, халюцинации и гърчове. Първата помощ при топлинен или слънчев удар трябва да се окаже бързо, независимо от степента на увреждане. Пострадалият трябва да бъде пренесен на хладно, сенчесто и проветриво място, и да бъде поставен в полуседнало положение със студен компрес на главата. Мокри кърпи трябва да бъдат поставени също и на гърдите, корема и гърба му. Ако пострадалият е в състояние да приема течности, трябва да му се дават охладени и подсладени напитки.

Ние ви съветваме да бъдете внимателни и да подсилвате организма си с природни продукти, за да си подарите незабравимо лято с положителни емоции!